LUKI, czyli rozumiem, że wozisz swój olej?
Przeglądy
Zwiń
X
-
ryjeks, dokładnie takkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Witam wszystkich .To mój pierwszy dzień na forum , od tygodnia jestem szcześliwym posiadaczem octavii 3 rs combi i w zwiazku z nią mam kilka pytan.Producent zaleca wymiane oleju po 30 tkm , wydaje mi sie ze to gruba przesada i zamierzam wymienic olej max po 15 tkm i tu pada pytanie jaki ? czy zostac przy standardowym oleju 5w30 (mobil shell , castrol) czy moze zalac cos drozszego a nie wiem czy lepszego (motul).Gdzieś wyczytalem rowniez ze rs ma jakis problem z przednimi klockami ktore lubia stuknac jadac i hamując do tylu, wlasnie wczoraj pierwszy raz uslyszalem ten dzwiek.Czy ktoś znalazl na to jakies rozwiazanie??pozdrawiamChallenge
Komentarz
-
-
Specnaz, pisales w innym watku ze nie ma nic o olejach.. Jak nie jak tak?! http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=85494 - jest nawet sporo o RS..
Sam polecam zmiane co 15tys (nie koniecznie ASO - w koncu robisz to dodatkowo, a nie obowiazkowo). Na co zmienic? Jak chcesz kompleksowa odpowiedz to poczytaj: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=56352 Sam moge polecic Motula - chodzi lepiej niz na tym co było fabrycznie zalane i zlopie mniej. Nie mowiac ze mam nadzieje ze po 30tys km silnik sie ulozyl i przestanie pic olej, co by mnie ucieszyło, choc dolewka ponizej 1l na 15tys km to nie tragedia..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Specnazkrzyzakp , dzieki za info , musze sie jeszcze ciut ogarnac na tym forum , a jakiego Motula stosujesz bo jest chyba kilka odmian i słyszalem ze trzeba uwazać na podróbki bo akurat z Motula jest ich ponoć sporo
PzdrPzdr, Fredy
Silnik w mojej O3 smaruje olej
Komentarz
-
-
Fredy.PW, dla TDI ten olej odpada, bo nie spełnia normy 507 Przy stałych okresach miedzyprzehladowych mozesz sobie uzywac w benzynie ten olej..
Co do oleju -obecnie X Clean +, ale po dyskusji w ProChoice (Szczecin) z chłopakami, nastepnym razem wyprobuje Motul Specific dla VAG z norma 507 - wg tego co im klienci mowia, spalanie oleju jeszcze spadło na nim.
Jezeli chodzi o zrodlo, to patrzac na to w czym sie specjalizuja, nie sadze by mieli podrobki.. Zreszta - test w trakcie, olej od nich smaruje silnik, choc fakt ze dopiero jakies 600km na nim zrobione.. Nie mniej nie jest to sprzedawca XYZ z internetu, a fizyczna firma, w ktorej sklepie byłem - wiec zaufanie zawsze troche wyzsze..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzyzakpFredy.PW, dla TDI ten olej odpada, bo nie spełnia normy 507 Przy stałych okresach miedzyprzehladowych mozesz sobie uzywac w benzynie ten olej..
PzdrPzdr, Fredy
Silnik w mojej O3 smaruje olej
Komentarz
-
-
Dzieki chłopaki za info ,oczywiscie chodzi mi o motor benzynowy ,mysle ze wybiore miedzy motul 5w30 x clean lub specific , jakis znaczacych roznic chyba miedzy nimi niema.Jeżeli chodzi o sam zakup Fredy.PW z kim z formu sie kontaktowac??Panowie jeszcze jedno pytanko , co ze stukaniem klockow w momencie cofania w O3 RS , ma ktoś z Was juz na to jakis sposób?pozdrawiamChallenge
Komentarz
-
-
Specnaz, roznice ponoc sa, choc nie duze.. Za jakies 20-25tys bede w stanie powiedziec, jak na Specificu bede mial 10tys zrobione - teraz swiezo X-Clean zalany.
Co do zakupu - polecic moge sklep w Szczecinie - dla porownania - wczoraj rachunki chowałem - MotoKram w Poznaniu w kwietniu wołał 152PLN, a ProChoice 145PLN za banke 5l. Roznia nie duza, ale w razie czego masz pole do targowania sie z chlopakami z forum
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez greg505Kiedy trzeba zrobic pierwszy przeglad (nie mowie o wymianie oleju)?
Wydawalo mi sie ze po przebiegu 30tys, a tu 30 mi stuknelo i komp pokazuje ze za jakies 90dni, czyli dokladnie po 2 latach.
Dla Skody osobno idzie licznik przeglądu w ASO (filtry, lista z punktami do sprawdzenia), a osobno do wymiany oleju. Olej zależnie od tego gdzie jeździsz może się już zaświecić po 10kkm, natomiast sam przegląd dopiero po 2 latach/30kkm i to jest na sztywno przy zmiennym okresie serwisowania
Komentarz
-
-
Witam
Czekam na moją RS TDI i dogrywam szczegóły finansowania. Czy ma ktoś może wykupione te przeglądy za 1 zł - 2 lata do 60000 km lub 4 lata do 120 000 km za 2184 zł Zastanawiam się nad zakupem tego pakietu na 4 lata tylko nie wiem co z tego jest wyłączone tzn. będę musiał zapłacić extra a co dostaję w pakiecie. Generalnie jest opis na stronie co jest w pakiecie ale życie jest życiem - gdyby ktoś miał jakieś doświadczenia w tej materii będę wdzięczy za każde spostrzeżenia i uwagi. 2184 zł to nie jest tak dużo za 4 lata/120 tyś zł spokoju za przeglądy ale jak przyjdzie mi dopłacać za to, za tamto to może się okazać, że płacenie za przeglądy wyjdzie taniej. Zakładając pakiet do 120 tyś km daje to 4 przeglądy czyli 550 zł na przegląd chyba, że wyjdzie w międzyczasie przeglądów więcej to zysk dla mnie.
Z góry dzięki za info
Komentarz
-
-
Ale wymiana oleju jest wg wskazań komputera - u mnie póki co wychodzi tak co odrobinę ponad 20 kkm, więc wpadnie 5 wymian (a może i 6, jak się interwał skróci). W ramach tego jest olej, filtr oleju i korek.
Natomiast w ramach przeglądów co 30 kkm coś tam dają, coś tam trzeba dokupić - np. wymiana filtra powietrza jest przewidziana pierwszy raz po 90 kkm(!), więc logiczne, że wypada kupować własny i wymieniać częściej."k..., aleś pan tu bestię postawił"
Komentarz
-
-
Jak auto typu RS ma jezdzic u kogos tylko przez 4 lata gwarancji i leasingu to serwis na te 4 lata jest OK. Jak ktos chce dluzej jezdzic to i tak bedzie raczej olej wymienial we wlasnym zakresie i nie pozostawal na fabrycznym Castrolu 8)
Nalezy jednak pamietac ze olej to nie wszystko... filtr powietrza co 60 czy 90kkm, filtr kabinowy tez dlugoooo, filtr paliwa jak filtr powietrza itd :lol:
5l oleju na kazda wymiane to powiedzmy 200zl jednorazowo. Filtry aftermarketowe komplet niech bedzie 150zl jednorazowo, usluga serwisowa 250zl.
Czyli przy 4 wymianach praktycznie na styk, przy 5 juz tracimy. Ale gdy zajdzie potrzeba dolac oleju, wiemy co mamy nalane i nie jestesmy skazani na ich olej za 70-90zl/l :lol:
Komentarz
-
Komentarz